Dieetshakes en een gezond voedingspatroon

Uiteindelijk wil iedereen gezond eten. Het probleem is echter dat dit lang niet altijd lukt. Want er zijn veel vragen die je kunt stellen en waarop niet direct een antwoord is te vinden. Zo kun je afvragen wat precies gezond eten is, hoe je daaraan begint, wanneer eet je gezond en mag je dan helemaal niets ongezonds meer eten?

Een vraag die ik laatst kreeg vond ik een interessante, namelijk of er ruimte is voor dieetshakes in een gezond voedingspatroon. In dit artikel zal ik proberen antwoord te geven op deze vraag.

Wat zijn dieetshakes

Dieetshakes zijn een hulpmiddel dat mensen gebruiken om af te vallen. In winkels of webshops kun je shakes kopen die vaak geleverd worden in poedervorm. Het poeder meng je vervolgens met water of melk en je hebt in een handomdraai een dieetshake. Het kenmerk van dieetshakes is dat ze heel weinig calorieën bevatten (je wilt immers afvallen) en tegelijkertijd zorgen dat je wel verzadigd bent voor een langere tijd. Daarom zitten dieetshakes vaak boordevol eiwitten. De eiwitten zorgen voor een vol gevoel zonder dat ze veel calorieën aan je lichaam leveren.

Zijn dieetshakes gezond?

Er zijn veel verschillende soorten dieetshakes en de kwaliteit verschilt enorm per shake. Er zijn websites waar bekende dieetshakes vergeleken worden op onder andere kwaliteitsaspecten. Om de kwaliteit te meten kijkt men dan naar de hoeveelheid calorieën en de hoeveelheid suikers die een shake bevat. Inmiddels wordt namelijk steeds meer duidelijk dat suikers slecht voor onze gezondheid zijn.

Een dieet shake is niet per definitie ongezond. Wel is het belangrijk om te weten dat dieetshakes jou niet alle voedingsstoffen leveren die het lichaam nodig heeft om gezond te zijn en te blijven. Daarom is het niet verstandig om jou dieet te baseren op dieetshakes. Het kan wel een hulpmiddel zijn bij het afvallen maar dan is het wel verstandig om je goed te realiseren dat shakes slechts een tijdelijk oplossing zijn. Uiteindelijk draait een gezond gewicht om gezonde voeding. Eet je ongezond dan is het bijna onmogelijk om af te vallen op een gezonde manier.

Kun je dieetshakes dan beter helemaal niet gebruiken?

Zolang je dieetshakes met mate gebruikt kan het een prima middel zijn voor jou om af en toe een balans moment in te bouwen of om snel even wat kilo’s kwijt te raken. Heb je een keer een feestje gehad of tijdens de feestdagen (te) veel gegeten dan kun je er voor kiezen om een balansdag in te bouwen. Dit kun je invulling geven door bijvoorbeeld het ontbijt en de lunch te vervangen door een shake. Als avond eten kies je dan voor een gezonde en voedzame maaltijd. De volgende dag ga je weer over naar je reguliere voedingspatroon waarin je kiest voor gezonde producten.

Gemak in een gezond voedingspatroon

Dieetshakes zijn populair vooral omdat ze erg simpel in gebruik zijn en er snel resultaten mee geboekt kunnen worden. Een gezond voedingspatroon klinkt heel ingewikkeld en dat is het ook als je niet gewend bent om gezond te eten. Daarom is het voor veel mensen een behoorlijk drempel om het voedingspatroon te veranderen. Vaak weet je niet waar te beginnen.

Tegenwoordig zijn er daarom diverse aanbieders die kant en klare paketten met gezonde ingrediënten en recepten wekelijks bij jou thuis bezorgen. Aan de hand van de (simpele) recepten en verse ingrediënten leer je op een leuke manier gezond te koken. Ben je eenmaal gewend geraakt aan het gezonde koken en heb je voldoende inspiratie opgedaan dan kun je natuurlijk ook zelf gerechten gaan bedenken en bereiden.

Uiteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden om te starten met gezonder eten. Vergeet echter niet dat het uiteindelijk staat of valt met of jij een gedragsverandering weet te realiseren. In dit artikel over afvallen lees je waarom afslanken zo vaak mislukt en wat jij kunt doen om jou poging wel tot een succes te maken.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Volg ons op facebook!