Wat doet een eiwitdieet met je lichaam?

Wat doet een eiwitdieet met je lichaam?

Veel mensen vragen zich af wat een eiwitdieet nu precies doet, en wat voor effect dat op je lichaam heeft. Het maakt niet uit hoe en welk eiwitdieet je volgt, in principe doen ze allemaal hetzelfde. Of je nu shakes drinkt zoals die van Be-Slank of gewoon veel eiwitrijk voedsel eet en de koolhydraten laat staan. Het laten staan van de koolhydraten heeft als vrijwel direct gevolg dat er dus logischerwijs minder glucose in je bloed zit en omdat dit bij een normaal voedingspatroon de grootste verbrander is van energie, wordt er overgegaan tot het verbranden van ketonen binnen 48 uur nadat je gestart bent omdat je weinig tot geen koolhydraten meer binnenkrijgt. Het verbranden van ketonen is het verbranden van de vetvoorraden, dit zijn de resterende glucosereserves die opgeslagen zijn voor noodgevallen. Met andere woorden; je gaat vet verbranden, en laat dat nu in de meeste gevallen zijn waarom je bent gaan diëten.

Ketose en Ketogenese

Wie zijn eiwitdieet te lang doorvoert of op een ongezonde manier omgaat met koolhydraten heeft wel het gevaar dat je lever overbelast kan raken én dat je spiermassa gaat afbreken. Het is dan ook aan te raden om je aan de doellijnen van je dieet te houden of wanneer je koolhydraatarm gaat eten dit niet voor een lange periode te doen. Al wordt dit ook weer tegengesproken, er is over het koolhydraatarm eten veel controverse nog, want de voorstanders ervan halen aan dat er voor duizenden jaren terug heel veel mensen voornamelijk in een ketogene staat leefden, de koolhydraten die wij nu voorhanden hebben, hadden ze toen niet. We hebben een maatschappij gevuld van luxe met al het voedsel dat we nu voorhanden hebben. Waarom zou je dan teruggrijpen naar iets van vroeger? Nou, omdat het werkt, omdat we er gezond bij blijven en omdat overgewicht ook schadelijk is voor je gezondheid.

Luister naar je lichaam

Een ding is zeker; het is verstandig om naar je eigen lichaam te blijven luisteren, wanneer iets niet goed voelt is het tijd om ermee te stoppen en wanneer het werkt voor jou? Wie zal je dan vertellen dat je dit niet kan en mag doen. Wees echter niet ontmoedigd wanneer je je moe zult voelen in de eerste paar dagen van het eiwitdieet, je krijgt (bijna) geen suikers meer binnen, en dat is waar je voorheen je energie van kreeg. Van eiwitten krijg je andere energie, en dat kan even wennen zijn – op alle fronten. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Volg ons op facebook!